In 2010 richtte Hondenclub St.-Bavo haar 1ste “Dag van de hond in”. Een groots opgezette manifestatie die heel kende bij de honderden tevreden bezoekers. Zulke grote manifestatie brengt uiteraard heel veel werk en voorbereiding mee.

De club heeft daarom beslist om de “Dag van de Hond” niet ieder jaar in te richten maar er wel een meerjaarsevenement van te maken. Maar wel zullen er ieder jaar op O. H. Hemelvaart verschillende eigen activiteiten plaatsvinden.

Dit jaar is dat Interfederale wedstrijd gehoorzaamheid, een internationale tentoonstelling en een wedstrijd Dog-jump.

Voor de gehoorzaamheidswedstrijd hebben baasjes en honden van meer dan twintig verschillende clubs uit gans België reeds ingeschreven. Een 100-tal honden zullen er strijden voor de overwinning. Reeds vanaf ’s morgens strijden hondjes en baasjes in drie verschillende categorieën voor de overwinning.

De honden die aan deze wedstrijd deelnemen zijn van de meest uiteenlopende rassen. Op drie terreinen wordt er sportief gestreden zodat voor de toeschouwers overal wat zal te zien zijn. Al de oefeningen die worden afgelegd zijn gebaseerd op het socialiseren van gezelschapshonden.

De wedstrijd van 17 mei telt ook mee als selectie voor het Interfederale Kampioenschap dat later dit jaar in oktober wordt ingericht. Het is dus niet verwonderlijk dat de deelnemers komen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Dog-Jump is een nieuwe discipline die het midden houdt tussen agility en gehoorzaamheid. Deze discipline heeft als voordeel dat iedereen hier kan aan deelnemen. De fysieke inspanningen van de begeleider zijn veel minder dan bij agiliy en de toestellen die gebruikt worden zijn geen dure toestellen maar toestellen doe normaal op iedere hondenclub aanwezig zijn.

Het is zeker de moeite waard om eens met deze wedstrijd in deze nieuwe discipline te komen kennismaken.


Tegelijkertijd met de wedstrijd gehoorzaamheid en Dog-jump vindt er ook een “Internationale Hondenshow” plaats. Deze tentoonstelling vindt plaats onder de bescherming en volgens de reglementen van de B.K.C. De B.K.C, afkorting voor Belgische Kennel Club, door de regering erkent, levert officiële stambomen af en zorgt ook voor de officiële keurmeesters op deze tentoonstelling.

Liefhebbers kunnen zich inschrijven in verschillende categorieën afhankelijk van de leeftijd van de hond en van de al vroeger behaalde titels. Een pup kan men inschrijven vanaf 3 maanden in de babyklas en vanaf 6 maanden in de pupsklas.

Voor de iets oudere is er de jongerenklas vanaf 9 maanden. Voor de volwassen honden zijn er de openklas, kampioenenklas, ereklas enzovoorts.

Inschrijven kan door een inschrijvingsformulier in te vullen en te sturen naar het secretariaat van de club per post of per e-mail of door ze binnen te brengen op de hondenschool St. Bavo, Dikberd 25, 2200 Herentals en dit gedurende de lesuren. Inschrijvingsformulieren zijn te bekomen op de club, op de website www.bavootje.be  of ze worden op eenvoudig verzoek via info@bavootje.be  toegestuurd.

Eigenaars van een rashond waarvan de afkomst niet gekend is of die geen officiële stamboom bezitten kunnen zich inschrijven in de “Keuringsklas”. Als uit deze keuringen van de officiële keurders blijkt dat de hond voldoet aan het ras krijgen zij formulieren waarmee een officiële stamboom aan de BKC kan worden aangevraagd. Indien zij niet aan de rasstandaard voldoen krijgen zij een werklicentie waarmee zij aan alle hondendisciplines kunnen deelnemen.

Op het einde van de dag als alle honden gekeurd zijn vinden de ereringen plaats. Hierin komen de mooiste honden van de dag tegen elkaar uit. Er zijn 4 ereringen voorzien. Een eerste voor de “Baby’s”, de “Pups” en “Jongeren”. De tweede is de “Nationale erering”, de derde is de “Internationale erering” en de vierde is de erering “Mooiste van St. Bavo”.

De prijzen die worden uitgereikt zijn onder andere: de “Internationale prijs”, de “Prijs van de BKC” en “Best in Show”. Er zijn trouwens mooie trofeeën voorzien voor alle honden in de ereringen. Alle deelnemers ontvangen daar bovenop een prijs in natura en een diploma met vermelding van het behaalde resultaat.

Ook nu weer is de inkom op al deze manifestaties volledig gratis, er is ruime parking en naar goede gewoonte zorgt de club dat de bezoekers niets te kort zullen komen. Er zijn de ganse dag frieten en snacks te verkrijgen.

Gedurende gans de dag zullen de toeschouwers dus kunnen genieten van mooie en attractieve wedstrijden. Het is voor alle hondenliefhebbers zeker de moeite waard om donderdag 17 mei eens langs te komen. Meer informatie over de wedstrijden en tentoonstelling kan bekomen worden op de club Dikberd 25 te Herentals tijdens de lesuren op woensdagavond en op zaterdagvoormiddag, op http://www.bavootje.be  of via email info@bavootje.be  of secretariaat@bavootje.be .
Voor inlichtingen over de werking van de club kan men eveneens terecht op bovenvermelde adressen.

Foto : Archief